Dragi „vizitatori cereşti”, vreau să vă propun o scurtă metodă de memorare extinsă a Scripturii (valabilă pentru capitole sau cărţi mai scurte din Biblie). Este o traducere scurtată a broşurii An approach to extended memorization of Scripture, de Dr. Andrew M. Davis. Personal, am început s-o folosesc anul trecut, şi în vreo 2-3 luni am învăţat cu succes primele 3 capitole din 1 Timotei, fără să fi avut experienţă de memorare extinsă (până atunci învăţasem doar versete izolate, pe anumite teme biblice). Transcriu mai jos metoda, ea poate fi descărcată şi în format pdf (urmează s-o actualizez pe măsură ce mai traduc din ea).

 

Metodă de memorare extinsă a Scripturii – Dr. Andrew M. Davis
(An approach to extended memorization of Scripture)

I. ÎNVINGE-ȚI SCUZELE DE A NU MEMORA

Inima omului este nespus de înșelătoare și de deznădăjduit de rea (Ieremia 7:9). Putem născoci multe scuze împotriva înfăptuirii lucrurilor pe care Domnul ni le-a poruncit și care ne-ar fi atât de benefice.

1) ”Nu am memorie bună”. De fapt, ai o memorie mult mai bună decât crezi. Gândește-te doar la câte versuri de cântări sau cântece ai memorat, din care multe nici măcar nu îți plac! Adu-ți aminte și de toate evenimentele din istorie sau literatură care sunt imprimate în mintea ta. Câte nume, numere de telefon, adrese, date importante se află pentru totdeauna în inima ta? Ai o memorie așa de bună pentru a începe să memorezi Scriptura. Și, pe măsură ce o faci, memoria ta va fi din ce în ce mai bună.

2) ”Îmi va lua prea mult timp”. Decizia de a (nu) memora arată ierarhia priorităților tale. Ne facem timp pentru lucrurile care cu adevărat importante pentru noi. Nu negăm că memorarea cărților Bibliei cere timp, dar este totodată foarte benefică. Chiar nu poţi pune deoparte 10-30 de minute pe zi pentru memorare?

3) ”Sunt prea ocupat”. O altă versiune a scuzei anterioare. Totul se rezumă la prioritățile tale, la importanţa pe care o dai Cuvântului lui Dumnezeu și sănătății tale spirituale. Cu siguranţă poţi înlocui o activitate nefolositoare din viaţa ta (facebook, filme, jocuri, ziarul, bârfa etc.) cu memorarea. Sigur că în viață vom avea uneori perioade mai aglomerate și, în acele vremuri, activitatea noastră de memorare va fi afectată. Dar o rutină stabilită pentru toată viața trebuie să includă și obiceiul zilnic de memorare a Bibliei.

4) ”Nu prea mă interesează”. Vai! Aceasta este scuza cea mai gravă! Cel puțin ești sincer… dar sincer la ce? Că nu te interesează Cuvântul lui Dumnezeu?! O astfel de atitudine poate trăda o inimă nenăscută din nou sau căldicică, adormită în nepăsare și păcat. Un creștin autentic iubește Cuvântul lui Dumnezeu, înfometează și însetează după el. Această scuză vine dintr-o inimă plină de idoli și de spirit lumesc, care se află într-un mare pericol spiritual.

5) ”Am mai încercat și nu a mers”. Nu memorarea Scripturi este cea care trebuie să ”meargă”… NOI suntem cei care mergem și lucrăm! Într-adevăr, e o muncă ce ne cere disciplină, dar Domnul ne poate da puterea să o facem prin Duhul Său. Pe măsură ce o practicăm, disciplina memorării va fi din ce în ce mai puternică, și ne va fi tot mai ușor s-o facem cu cât vom fi tot mai ”în formă” (la fel ca în sport).

6) ”Nu văd beneficiile”. Cuvântul lui Dumnezeu este plin de făgăduințe pentru toți cei care se încred în el și îl urmează. Psalmul 1:1-3 promite că cine cugetă la Legea Domnului zi și noapte va fi binecuvântat în tot ce începe! Ce poate fi mai bun de atât? Iar Noul Testament leagă această binecuvântare de Persoana și lucrarea lui Isus Cristos. Prin Scriptură, venim la credința în Isus, și tot prin Scriptură creștem în această credință. Nimic nu ne poate îmbogăți mai mult decât Cuvântul lui Dumnezeu!

7) ”Citesc Biblia în fiecare zi… de ce ar trebui s-o și memorez?” Sigur că avem foloase și din lectura Bibliei. Oricât ne-am strădui, trebuie să recunoaștem că în tot timpul vieții nu vom reuși să memorăm decât un mic procent din toată Scriptura. Deci nu putem renunța la lectura zilnică, este și ea foarte valoroasă, fiind poruncită în Biblie (”Ia seama bine la citire…” – 1 Tim. 4:13). Însă valoarea este proporțională cu înțelegerea noastră a Cuvântului, cu ”internalizarea” lui. Cu cât vom medita și absorbi mai mult adevărurile Bibliei, cu atât vom fi mai binecuvântați.

8) ”Mă tem că memorarea mă va face să mă mândresc”. Vestea șocantă a Scripturii este că tu deja ești o ființă mândră! Mândria este adânc țesută în natura noastră păcătoasă. Cuvântul Domnului este remediul, nu cauza mândriei. Dacă crezi că vei avea de luptat cu mândria, atunci memorează pasaje despre smerenie sau mândrie. Dar este absurd să te abții de la memorarea Cuvântului lui Dumnezeu cu pretextul că te va face mândru. Începe să memorezi și roagă-te Domnului să te păstreze smerit pe măsură ce descoperi bogățiile Cuvântului Său!

9) ”Nu știu cum să memorez.” Exact pentru asta am scris această broșură! Mă rog să-ți fie de folos.

II. PRINCIPII DE MEMORARE

Întâi recapitulează versetele vechi: Păstrează mereu în mintea ta gândul că trebuie să dai prioritate reținerii versetelor vechi, mai mult decât învățării de noi versete. Ce rost ar avea să continui să înveți versete noi dacă nu le mai ții minte pe cele vechi? Asta nu înseamnă că ar trebui să memorezi iarăși vechile versete, ci doar că trebuie să începi munca din fiecare zi recapitulând versetele deja învățate. Consideră recapitularea o sarcină pe care trebuie s-o faci pentru a primi privilegiul de a merge mai departe la noi versete valoroase (munca înainte de joacă!)

Repetiție în timp: Recitarea unui verset de 100 de ori într-o zi nu ajută la fel de mult precum recitarea zilnică timp de 100 de zile. CHEIA ABSOLUTĂ pentru memorarea cu succes a Scripturii este REPETIȚIA pe o lungă perioadă de timp. Doar în felul acesta vei putea reține versetele vechi în timp ce înveți altele noi.

Memorează referinţele versetelor: Merită să faci efortul suplimentar de a memora referinţele versetelor ca și cum ar face parte din verset. Lucrul acesta te va ajuta să nu sari peste versete sau paragrafe întregi atunci când reciți tot pasajul învățat. În plus, te va ajuta să selectezi versete individuale pentru a le cita în scopul slujirii sau al evanghelizării. Referinţele din Matei 5:1-3 ar putea fi spuse așa: ”Matei, capitolul 5. Cinci-unu: Când a văzut Isus noroadele, S-a suit pe munte; și, după ce a șezut jos, ucenicii Lui s-au apropiat de El. Cinci-doi: Apoi a început să vorbească și să-i învețe astfel: Cinci-trei: Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăția cerurilor!” Referinţele mai lungi ar trebui spuse în același fel: ”Cinci-patruzeci și opt”, ”treizeci și patru-cincizeci și șase” etc. (sigur că vei spune numerele doar când recapitulezi, nu și când reciți în fața cuiva). Nu ocoli această disciplină, de fapt ea face memorarea mai ușoară pe termen lung.

Fotografiază versetul cu ochii: Memorarea este și vizuală. Asta nu înseamnă că oamenii orbi nu pot memora Biblia, ci doar că procesul memorării este strâns legat de privire. Citește fiecare verset nou de 10 ori, oprindu-ți ochii asupra fiecărui cuvânt ca și cum l-ai fotografia cu ochii. Astfel, vei putea să-ți amintești poziția în pagină a versetelor. Imprimă fiecare verset în mintea ta folosindu-ți ochii.

Recită cu voce tare: Această informație senzorială suplimentară ajută creierul în procesul de memorare. Nu trebuie să reciți foarte tare, doar atât cât să te poți auzi. Poți să încerci să adaugi patos, sensibilitate și interpretare în recitarea versetelor. Este și o formă de meditație asupra versetelor în timp ce le înveți.

III. PLAN DE MEMORARE PENTRU MATEI CAP. 5-7 (PREDICA DE PE MUNTE) – UN VERSET PE ZI

1) Ziua 1: Citește Matei 5:1 cu voce tare de zece ori, privind fiecare cuvânt ca și cum l-ai poza cu ochii. Ai grijă să incluzi referinţa versetului la fiecare citire. Apoi, acoperă pagina și recită versetul de 10 ori.

2) Ziua 2: Întâi versetul de ieri. Recită Matei 5:1 de 10 ori, inclusiv referinţa versetului. Poți să te uiți în Biblie dacă ai nevoie să-ți împrospătezi memoria. Apoi, poți învăța un nou verset. Citește Matei 5:2 tare de 10 ori, privind fiecare cuvânt ca și cum l-ai poza cu ochii. Ai grijă să incluzi referinţa versetului la fiecare citire (“Matei cinci cu doi”). Apoi, acoperă pagina și recită referinţa şi versetul de 10 ori.

3) Ziua 3: Întâi versetul de ieri. Recită Matei 5:2 de 10 ori, inclusiv referinţa. Din nou, poți să te uiți în Biblie dacă ai nevoie să-ți împrospătezi memoria. Urmează versetele vechi, împreună: recită Matei 5:1-2 o dată, inclusiv referinţele versetelor (“cinci-unu”, “cinci-doi”). Apoi, poți învăța un nou verset. Citește Matei 5:3 tare de 10 ori, privind fiecare cuvânt ca și cum l-ai poza cu ochii. Ai grijă să incluzi referinţa versetului la fiecare citire (“Matei cinci cu trei”). Apoi, acoperă pagina și recită referinţa şi versetul de 10 ori.

4) Ziua 4: Întâi versetul de ieri. Recită Matei 5:3 de 10 ori, inclusiv referinţa versetului. Din nou, poți să te uiți în Biblie dacă ai nevoie să-ți împrospătezi memoria. Urmează versetele vechi, împreună: recită Matei 5:1-3 o dată, inclusiv referinţele versetelor (“cinci-unu”, “cinci-doi”, “cinci-trei”). Apoi, poți învăța un nou verset. Citește Matei 5:4 tare de 10 ori, privind fiecare cuvânt ca și cum l-ai poza cu ochii. Ai grijă să incluzi referinţa versetului. Apoi, acoperă pagina și recită versetul şi referinţa de 10 ori.

Acest ciclu trebuie să continue prin tot capitolul (sau toată cartea). Evident, pasul ”versetele vechi împreună” va ajunge în curând să-ți ia cel mai mult timp. Chiar așa trebuie să fie! Toată predica de pe munte poate fi citită într-un ritm rezonabil în 20 de minute. Așadar, pasul ”versetele vechi împreună” din recapitularea ta n-ar trebui să dureze mai mult de atât în oricare zi ai ajunge. Fă-l cu Biblia la îndemână, în cazul în care te blochezi. Nu e nicio rușine în a te uita în Biblie, de fapt asta te va ajuta să identifici versetele-problemă, ca să nu te mai încurce pe viitor.

IV. PLIVITUL BURUIENILOR

Pe măsură ce reciți o carte sau un pasaj din Biblie pentru o perioadă mai lungă de timp, fără să te uiți în Biblie, vei începe treptat să faci mici greșeli sau vei omite anumite versete (de asta e bine să memorezi numerele versetelor). Cu alte cuvinte, vor începe să crească ”buruieni” în grădina minții tale. Ca să ”plivești în grădină”, citește o dată pe săptămână tot pasajul/cartea, privind cu atenție fiecare verset. Asta va înlocui pasul ”versetele vechi împreună” din sarcina ta zilnică. Această disciplină simplă va corecta erorile, ”va plivi grădina”.

Presupunând că nu faci întreruperi în memorare și păstrezi același ritm, învățând un verset în fiecare zi, ar trebui să închei memorarea predicii de pe munte în 16 săptămâni. Ultima zi de memorare arată astfel:
111) Ziua 111: Întâi versetul de ieri. Recită Matei 7:28 de 10 ori, inclusiv numărul versetului. Din nou, poți să te uiți în Biblie dacă ai nevoie să-ți împrospătezi memoria. Urmează versetele vechi, împreună: recită Matei 5:1 până la 7:28 o dată, inclusiv numerele versetelor. Apoi, poți învăța ultimul verset. Citește Matei 7:29 tare de 10 ori, privind fiecare cuvânt ca și cum l-ai poza cu ochii. Ai grijă să incluzi numărul versetului. Apoi, acoperă pagina și recită versetul de 10 ori.

V. FIXAREA ÎN MEMORIE – 100 DE ZILE CONSECUTIVE

În ziua când termini de memorat ultimul verset din Predica de pe munte, ar trebui să te oprești pentru a sărbători: pune-te pe genunchi și mulțumește-I lui Dumnezeu pentru bunătatea Lui față de tine! Dar după ce închei sărbătoarea, trebuie să te apuci din nou de treabă. Dacă ai parcurs cu credincioșie pasul zilnic ”versetele vechi împreună”, următorul pas nu ar trebui să fie prea greu, chiar dacă la prima vedere pare că ar fi: recită toată Predica de pe munte timp de 100 de zile consecutive. Dacă ți-ai făcut bine treaba, probabil din a doua săptămână nici nu vei mai avea nevoie să ai Biblia la îndemână în timp ce reciți. Deci, poți să reciți în timp ce-ți faci duș, conducând mașina, spălând vasele, când ieși la o plimbare, când faci sport… Nu-ți va aglomera cu nimic programul tău încărcat. Pe deasupra, abia în acest stadiu vei începe să prinzi firul Predicii de pe munte. Vei vedea temele care leagă capitolele împreună, vei observa curgerea argumentelor, vei descoperi lucruri pe care nu le-ai știut niciodată. Vestea bună este că nu trebuie să aștepți 100 de zile pentru a începe să memorezi un alt pasaj, poți începe imediat să lucrezi la un alt text sau carte din Scriptură!

[blockquote author=”” link=”” target=”_blank”]Domnul să ridice o generație de oameni dornici să facă această muncă, care ”să se înfățișeze înaintea lui Dumnezeu ca oameni încercați, ca lucrători care n-au de ce să le fie rușine, și care împart drept Cuvântul adevărului” (2 Tim. 2:15). Oamenii pierduți din poporul nostru și bisericile slabe și imature care sunt din ce în mai numeroase au mare nevoie de carnea Cuvântului și de cei calificați pentru a le-o oferi. Domnul să-ți binecuvânteze voința și statornicia![/blockquote]

Tibi Ghiurău

[button title=”Fisier PDF” icon=”icon-download” icon_position=”” link=”https://drive.google.com/open?id=0By_tOUw8d2TzYVRxeUhDRl9lTGc” target=”_blank” color=”orange” font_color=”” size=”2″ full_width=”” class=”” download=”” onclick=””]